Sara_cv
For English version, please click here

Sara Jangfeldt är född i Stockholm 1976. På Adolf Fredriks Musikskola fick Sara sin klassiska sångträning och genom att kombinera denna utbildning med träning i klassisk och modern dans och teater formades Sara tidigt till en mångsidig artist. Redan som tonåring arbetade hon på ett flertal teatrar i Stockholm och medverkade i produktioner för SVT.

Efter studenten på Kungsholmens Musikgymnasium kom Sara in på Balettakademien i Göteborg där hon efter tre år tog sin examen på musikalteaterlinjen som vidare ledde till direkt anställning i GöteborgsOperans uppsättning av West Side Story, där hon även fick göra inhopp i rollen som Anita.

Sara har medverkat i ett flertal musikaler runtom i Sverige: A Chorus Line, Stoppa världen – jag vill kliva av!, Evita, Godspell, Spindelkvinnans Kyss, Chess, Kiss me Kate, The Rocky Horror Show, Sommarnattens Leende och Hair.

Sara har även varit sångsolist vid ett flertal tillfällen med Radiosymfonikerna i Berwaldhallen samt med GöteborgsOperans Symfoniorkester. Saras kompositörtalang visade sig tydligt i hennes soloförställning Enough Rope som hade premiär år 2000 i regi av Ellen Lamm. Denna sångmonolog bygger på Saras egna tonsättningar av den amerikanska författarinnan Dorothy Parkers dikter. Enough Rope har med stor framgång framförts i Sverige (GöteborgsOperan, Stockholms Stadsteater, ”Musik på Slottet”, Victoria i Malmö), på Capri, i Moskva och i New York. Musiken finns också utgiven på CD, inspelad i den legendariska Polarstudion. 2005 gjorde SVT en film baserad på Enough Rope regisserad av Bobo Ericzén. Filmen har belönats med första pris i kategorin Performance vid TV-festivalen i Banff i Kanada och med ”special mention” vid Golden Prague Festival. 2007 var filmen SVT:s bidrag till Prix Italia.

2008 skrev Sara tillsammans med Mathias Venge musiken till rockmusikalen Grymt! För GöteborgsOperan. Manus och regi av Rikard Bergqvist. Se mer information: www.grymtmusikalen.se

Sara har de senaste åren varit knuten till Stockholms Stadsteater där hon rönt stora framgångar i bland annat Aniara, Onkel Vanja, Hair, Sommarnattens Leende, Top Girls samt Körsbärsträdgården. Under 2011 tilldelades hon Annalisa Ericson-stipendiet för ”iögonfallande och begåvade insatser inom sång, dans och teater.”

Tillsammans med Martin Östergren och Mathias Venge blev Sara återigen aktuell som kompositör med musikalen ”Carmencita Rockefeller” som hade premiär på Malmö Operan och gavs i hela Skåne under våren 2013. Musikalen hade nypremiär på GöteborgsOperan med tillhörande turné i Västsverige och spelades för utsålda hus under 2013-2014.
Se mer information: www.opera.se, www.carmencitarockefeller.se

Våren 2014 spelade Sara huvudrollen Sally Bowles i Malmö Stadsteaters stora succé Cabaret.
Regi: Hugo Hansén, koreografi: Fredrik ”Benke” Rydman och Ambra Succi från Bounce.
Se mer information: www.malmostadsteater.se

Och på tv kunde vi se henne spela mot Ola Rapace i TV4:s deckarserie ”Inte flera Mord” som bygger på Maria Langs böcker. Samt i SVT:s stora krimdrama “Innan vi dör”.

Sara är starkt förknippad med musikal men är även medlem i poptrion Florence som 2006 gav ut sitt debutalbum ”Feel” producerat av Benny Andersson.

Efter succén med föreställningen “Lola Blau” återvänder nu Sara till Stockholms Stadsteater i rollen som dansläraren Mrs Wilkinson i musikalen “Billy Elliot.”